Любими немски рецепти, с които да впечатлите вашия пациент – щолен с шоколад и лешници
Днес ще ви представим една много вкусна, оригинална немска рецепта за сладкиш – щолен с шоколад и лешници.
Приготвянето й няма да ви затрудни, но за сметка на това чуждестранния пациент, за който се грижите със сигурност ще остане възхитен.
И така, ето как да приготвим уханния сладкиш стъпка по стъпка.
Необходими продукти:
- брашно – 500 г
- яйца – 2 бр.
- захар – 200 г
- фина извара – 250 г
- масло – 125 г + 40 г (меко)
- ванилова захар – 1 пак.
- лешници – 100 г
- стафиди – 100 г
- червени боровинки – 100 г
- шоколадови капки – 50 г
- портокали – кората на цитруса
- лимони – кората на цитруса
- бакпулвер – 1 пак.
- ром – 50 мл или няколко капки есенция
- пудра захар – за поръсване
Начин на приготвяне:
Приготовлението започва със стафидите. Те трябва да бъдат поставени в подходящ съд, където да се накиснат в рома. Оставете ги да престоят няколко часа.
Портокалите и лимоните се измиват старателно, след което кората се настъргва на ренде, колкото е възможно по-фино.
Лешниците се смилат в блендер, но така, че да бъдат на по-едри парчета.
След като приключите с тях, разбийте в подходящ съд яйцата и захарта. Биенето продължава няколко минути, а към края добавете и ваниловата захар. След това внимателно добавяйте на части размекнатото предварително пакетче масло от 125 грама. Идва ред на изварата – добавяйте я постепенно, докато продължавате да разбърквате. Идеята е да се получи хомогенна смес.
След това трябва да добавите настърганите предварително кори от портокал и лимон.
Накрая идва ред на брашното. Добре е вече да сте го пресяли и към него да сте добавили бакпулвера.
Брашното също се добавя, но по малко и постепенно. Бъркането продължава, докато брашното не се поеме цялото.
Когато това стане, прибавете сушените плодове и натрошените на едро лешници. Не забравяйте, че стафидите трябва да бъдат отцедени и подсушени. Последно капнете шоколадовите капки и подгответе мястото, където ще трябва да продължите да месите с ръце вече готовото тесто.
Върху набрашнения плот поставете тестото и с леки движения го доомесете, за да бъде напълно хомогенно. После го разделете на две, като всяка една част трябва да бъде разточена отделно до овална форма и с дебелина около сантиметър.
Готовите разточени кори захлупете една върху друга и ги преместете в тавичка, на която предварително сте покрили дъното със специална хартия за печене. Това се прави с цел щолените да не залепнат и да се отделят лесно.
Предварително загрейте фурната до 180 градуса и печете в продължение на 1 час.
Към края извадете щолените и ги намажете с размекнатото масло – 40 гр. Върнете ги отново да се доопекат. Намазването трябва да се повтори още веднъж, преди печенето да е завършило напълно.
След това извадете щолените и изчакайте да изстинат. Поръсете с пудра захар и това е всичко. Може да ги поднесете.
Желаем ви добър апетит!